BOP-A-RAMA VOLUME 2 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
Label: Atomicat Records

Bop oftewel bebop is een ritmische muziekstijl met zijn roots in de jazzmuziek, anderzijds ook gekenmerkt door een belangrijke plaats voor vlot in het gehoor liggende harmonieën en ruimte voor instrumentalisten om op hun instrument te soleren. In zulke bebop-groepen zit er haast altijd een pianist, een drummer en een bassist, maar ook blazers spelen een belangrijke rol in de sound van muziek in deze stijl.

Bebop ontwikkelde zich tijdens en vlak na de tweede Wereldoorlog en wordt algemeen gezien als de opvolger van het ‘swing’-genre. Steden als Los Angeles en New York waren in de Verenigde Staten toonaangevend voor deze muziekstijl en al gauw kwamen de invloeden uit de country en rock’n’roll zich ook vermengen met bebop waardoor bebop-nummers in de tweede helft van de jaren ’50 en begin jaren ’60 veel dansbaarder zijn geworden.

Het retro-platenlabel ‘Atomicat Records’ is gaan grasduinen in de archieven van de bebop-muziek uit die twee decennia en verzamelde dertig van dergelijke rock’n’roll georiënteerde liedjes op de tweede plaat die wordt uitgebracht in de serie “Bop-A-Rama”. Dee Jay Mark Armstrong zoekt meestal naar niet zo bekende nummers voor deze compilatiealbums en dat is ook nu weer het geval voor deze plaat. Voor de ouderen onder ons vormt zo’n album een aangename en leuke nostalgische terugblik op de jongere complexloze jaren van ons bestaan.

Enkele van de meest opvallende nummers op deze plaat zijn het door bluesmuziek geïnfecteerde liedje “Tornado” van Dale Hawkins uit 1958, een door ‘Flatt And Scruggs’ gespeelde bluegrass-versie van het originele rockabilly-nummer “Six White Horses” van Stan Johnson en de in hillbilly-stijl gebrachte song “I’ll Always Love You” van het echtpaar ‘Wiley And Jessie Barkdull’ uit 1963.

Verder krijgen we ook het in 1956 als single origineel uitgebrachte “Too Much Monkey Business” van gitaarrocker Chuck Berry en het door ‘Al Reed & The Blue Notes’ gebrachte “I Love Her So” uit 1958. Die twee laatste songs kunt u beluisteren op de audiovideo’s bij dit verhaal, maar liefhebbers van dit niet meer zo jonge muziekgenre kunnen misschien best deze leuke verzamelplaat na zijn officiële release op 3 september aanschaffen en er dan al dansend en meezingend optimaal van genieten.

(valsam)